was successfully added to your cart.

„The Internet Of Things” azaz a tárgyak internete

By 2014-09-04 automatizálás, internet, IoT

Az „Internet of Things” megérkezése gyökeresen megváltoztatja a globális fogyasztói gazdaságot. Rengeteg új termékbe fognak internet kapcsolatot beépíteni, például légkondicionálókba, villanykörtékbe vagy riasztó rendszerekbe. Ezek mindegyike alkalmazásokon és weboldalakon keresztül lesz irányítva és adatokat közvetít majd a felhőbe.

Az úgynevezett „Connected Life” (összekapcsolt élet) piacért verseng most minden nagy cég, az otthonok automatizálásával foglalkozóktól kezdve, a hatalmas fogyasztói elektronikával foglalkozó cégeken át, egészen a szilikon völgyi cégekig.

A BI Intelligence új jelentésében láthatóak azok a hatalmas számok, amik az „Internet of Things” vagy az IoT felhasználóinak rohamos növekedését mutatják, beleértve az elképesztő nagyságú piacteret is. Nehéz túlbecsülni az IoT fontosságát, mivel egy idő múlva olyan termékekben is megtalálható lesz, amikre nem is gondolnánk, például ablak árnyékolókban és az ajtók zárjaiban.

  • Az „Internet of Things” fogalma: Úgy is tekinthetünk az IoT-re mint a berendezések egy új kategóriájára, ami összeköti a régi statikus, nem kapcsolatban lévő világot és a számítógépek, táblagépek, okostelefonok világát. Például, a mosogatógép vagy a szárítógép, saját energia fogyasztásával kapcsolatos adatokat küldhet az okostelefonunkra, amiről akár a beállításokat is kezelhetjük.
  • Egy hatalmas lehetőség: A Machina szerint a „Connected Life” piac jövedelme valahol a 2.5 trillió dollár körül fog mozogni 2020-ra.
  • Hogy lehet ekkora? Sok jelenlegi termék is keresztezhető az IoT-vel. Ezek közé tartoznak a konyhai és egyéb otthoni készülékek, fűtő berendezések, illetve a biztosító cégek autók megfigyelésére használt eszközei.
  • A nagy gyárak már most lépéseket tesznek. Mint például az LG, az otthoni szórakoztató rendszerek és készülékek koreai gyártója, és a Friedrich, a váltóáramú egységek készítője.
  • De a kezdő cégek is kiveszik a részüket a piacból: A SmartThings egy egész üzleti modellt épített a könnyen telepíthető szenzorok, monitorok és alkalmazások köré, amit minden felhasználó a saját okostelefonjáról irányíthat. Ezzel a tavalyi év végén egy 3 millió dolláros támogatásra tett szert. A közeljövőben várható az Apple és a Google csatlakozása is.
  • Az „Internet of Things” egyenlőre távolinak tűnhet, pedig nagyon egyszerű: Az IoT készülékeknek 3 alkotó eleme van: internet kapcsolat, magában az adott készülékben, vagy egy külső bázis által; egy szenzor, ami összeszedi a bejövő adatokat; és egy processzor, ami értelmezi az információt.
  • A következő tulajdonságokkal kell rendelkeznie minden IoT készüléknek: Energia takarékosnak kell lenniük, hosszú ideig megbízhatóan kell működniük, minden környezetben probléma nélkül kell üzemelniük és biztonságosnak kell lenniük mindenféle támadással szemben.