sikeresen hozzáadtad a kosaradhoz.

RFID chipekkel követik az NFL-játékosok teljesítményét

Szerző: 2014-08-21 RFID

Az amerikai futball-liga (NFL) fennállása során először a játékosok mozgásnak és teljesítményének nyomon követését RFID chipek is segíteni fogják. Egyelőre 17 stadion rendelkezik az ehhez szükséges felszerelésekkel. A pénzérme nagyságú szenzorok a játékosok vállvédőibe kerülnek majd. Ezek nemcsak azt fogják követni, hogy hol helyezkednek el a játékosok a pályán, hanem azt is, hogy miként és milyen gyorsan mozognak– mindezt valós időben.

rfid-nflAz ilyen módon begyűjtött információk megjeleníthetők a televíziós közvetítések során, a stadionok eredményjelzőin vagy egyéb, a sportággal kapcsolatos alkalmazásokban. Aki látott már amerikai fociközvetítést, az nyilván emlékszik olyan jelenetekre, amikor a szünetekben a szakkommentátorok a képernyőre rajzolt vonalakkal mutatják be a játékosok mozgását, mostantól ezt a feladatot sokkal egyszerűbbé és pontosabbá teszik az RFID chipek.

Az NFL testülete azt is kilátásba helyezte, hogy az adatokat az elemzés megkönnyítése céljából elküldik az érintett csapatoknak. Egyelőre azonban még ők is tesztelik a technológiát és szeretnék megállapítani, hogy az ilyen módon begyűjtött információk mennyire pontosak.

A technológiát már a tavalyi évben is tesztelték a San Franciscó-i és a detroiti stadionban, valamint a Washingtoni Egyetem futballcsapatának néhány mérkőzésén. Jelenlegi formájában a technológia 15 centiméteres pontossággal képes megállapítani a játékosok helyzetét a pályán, így egyelőre még nem használhatják a játékvezetők a kétes esetek eldöntésére. A következő szezonra további fejlesztéseket tervez az RFID szenzorokat készítő Zebra Technologies, ha minden a tervek szerint halad, jövőre már a játékosok szívverése, testhőmérséklete, sőt, tüdőkapacitása is mérhető lesz a chipek segítségével.