was successfully added to your cart.

Nézd meg, hogyan játszódik le valós időben egy globális cyber-hadviselés

Szeretnéd, hogy az irodád úgy nézzen ki, mint egy high-tech cyber-háború irányító központja? Akkor csupán annyi a dolgod, hogy egy-két számítógépes monitoron állandóan ezt a valós idejű cyber-támadási térképet hagyod díszelegni.

A Norse Corporation biztonsági szakértői egy ravasz követő rendszert hoztak létre, mely több, mint 40, az ő hardwarejüket használó országokból gyűjti össze és elemzi ki az adatokat. Az eredmény nagyon hasonlít a hollywood-i filmekben látott fantasztikus képernyőkhöz, melyeket a hackelési jelenetekben használnak.

cyber-hadviselés

Hagyd nyitva a térképet csupán egy pár percig, és máris észre fogod venni, hogy Kína gyorsan átveszi a vezetést a támadások eredetét követő listán. Hogy mi az elsőszámú célpont? Hát természetesen, az Egyesült Államok.

Az egyik legnagyobb érdekesség az, hogy Kanada másodikként szerepel mind a támadók, mind pedig a támadottak listáján. Erre létezhet több magyarázat is. Az egyik lehetőség az, hogy Kanada nem szeretné, hogy a többi ország megsértődjön, ezért folyamatosan támadja saját magát. Viccet félretéve, Kanada IP címeit gyakran támadják más országok csupán azért, hogy el tudják rejteni az USA elleni támadásaikat. Azonban Kanada sem áll tétlenül – képzett szakemberei vannak, akárcsak a többi fejlett országnak.

cyber2.jpg

A támadások a térkép minden sarkából érkeznek – még Izland, és Lichtenstein aprócska nemzete is támadnak. Végtére is, a 21. században még egy 37 000 lakossal rendelkező országnak is proaktívnak kell lennie amikor cyber-védelemről van szó.

És, hogy mi a leggyakoribb támadási típus? Ebben a pillanatban, egy olyan támadásról van szó, mely a 694-es számú UDP portot veszi célba, melyet a Heartbeat klaszter üzenetküldő réteg használ némely Linux rendszerben. A DDoS támadások gyakran irányítanak különleges módon készített csomagokat a 694-es port felé, annak reményében, hogy találni fognak egy sebezhető célpontot, melyet kivonhatnak a forgalomból.