sikeresen hozzáadtad a kosaradhoz.

Könnyű célpont az RFID-s bankkártya?

Szerző: 2014-08-22 RFID

Az RFID (rádióhullámos azonosítás) technológiával működő bankkártyák egyre nagyobb figyelmet kapnak, pedig valójában nem is számítanak akkora újdonságnak.

2005-ben J.P. Morgan Chase bemutatta az érintés nélküli bankkártyát, mely egy beépített RFID chippel működik, az új technológiának pedig a „Blink” nevet adta. Az RFID-s bankkártyákban egy rádióhullámokon keresztül kommunikáló mikrochip található, mely csak olvasható, azaz a rajta szereplő bankkártya-adatokat nem lehet átírni, módosítani.

Amikor a kasszánál fizetni készülünk, a kártyát elég csak pár centire elhúzni egy RFID terminál előtt. A kártyánkon lévő információk rádióhullámokon keresztül továbbítódnak a készülékbe és a fizetés már meg is történt.

Ez a technológia jelen van a mindennapi életünkben más helyeken is. Például sok országban az autópályadíjat is ilyen RFID kártyákkal fizetik, ami lehetővé teszi a megállás nélküli utazást. A különbség a kettő között csupán annyi, hogy a bankkártyánk esetében ez a chip csak pár centiméteres távolságról olvasható.

Ha hiszed, ha nem, neked is lehet, hogy épp egy ilyen kártyád van, még ha eddig nem is tudtál róla. Teljesen úgy néznek ki, mint akármelyik másik kártya. A hátlapjukon található egy mágneses vonal is, amit szintén használhatunk fizetés alkalmával.

Hogy bizonyosodjunk meg arról, hogy a kártyánk RFID technológiát használ?

rfid_kartya_jelzesElőször azt hittem, ez a rész könnyű lesz. Számtalan cikkben olvasni, hogy keressünk „négy hullámot” a kártyán, ami a rádióhullámot jelöli.

Sajnos ez mégsem ilyen egyszerű. Az RFID technológián alapuló fizetést elfogadó helyeken valóban a négy hullám az általános jelzés, a különböző kártyákon azonban korántsem ilyen egységes a jelölés. A Visa payWave-nek nevezett RFID kártyáin, valóban találhatunk négy hullámot, az American Express bankkártyákon viszont az „ExpressPay” felirat utal az RFID technológiára. Ha pedig MasterCardunk van, akkor a kártya előlapján egy „PayPass” feliratot kell keresnünk.

Ha ez túl zavarosnak tűnik, nyugodtan hívjuk fel a szolgáltatónk segélyvonalát és kérdezzük meg őket, hogy a kártyánk RFID technológiát használ-e.

Vajon az RFID bankkártyánk könnyű célponttá tesz minket az adatlopással és csalással szemben?

Ez az, amire mindannyian kíváncsiak vagyunk. Az RFID.org szerint, az RFID technológia könnyen olvasható az emberi testen, ruházaton vagy más anyagokon keresztül is. Egy nemrégiben bemutatott kísérlet bebizonyította, hogy az RFID kártyák egyszerűen leolvashatóak, ha valaki elég közel kerül hozzánk.

Walt Augustinowicz, biztonsági szakértővel lett tele a híradó miután megmutatta, hogy képes leolvasni a bankkártya-számokat, akár pénztárcán vagy táskán keresztül is, miközben a zsúfolt utcákon sétálgat. Mindössze egy százdolláros leolvasókészülékre és a Netbookjára volt szüksége ahhoz, hogy az emberekhez elég közel elsétálva megszerezze a bankkártya-adataikat.

De még ha valakinek sikerül is ellopnia a bankkártyánk számlaszámát, fel tudják a megszerzett információkat használni csalásra vagy személyazonosság-lopásra?

rfid_biztonsagAz Identity Theft Resource Center (ITRC) nagyon figyel az ilyen dolgokra. Az ITRC közleménye szerint „…bár az adatokat megszerezni egy RFID technológiával működő kártyáról igenis lehetséges, azokat felhasználni vagy elegendő információt szerezni egy csaláshoz, már sokkal nehezebb”.

Az ITRC azt állítja, hogy számos RFID gyártó kifejlesztett olyan biztonsági funkciókat, mint a titkosítás vagy az azonosító kódok, amik védelmet biztosítanak számunkra az ilyen támadásokkal szemben. De nem valószínű, hogy akárki is ki mer elénk állni és azt mondani, hogy maximálisan védve vagyunk. A fizetési hálózatok, mint a MasterCard, Visa, American Express vagy a Discover, azt mondják, hogy a többszintű biztonsági rendszerük megakadályozza a csalókat abban, hogy fel tudják használni a megszerzett adatokat.

Azonban, ha továbbra is aggódunk az adataink biztonságáért, léteznek különböző védőtokok illetve bankkártya-tartók (mint például a HuMn Wallet), amik meggátolják, hogy bárki bármit le tudjon olvasni róluk. Vagy akár házilag is meg tudjuk ezt oldani, ha alufóliába csavarjuk a kártyánkat. A legjobb persze továbbra is az, ha rendszeresen ellenőrizzük számlánk állását, így megbizonyosodhatunk róla, hogy nem lettünk csalás áldozatai. Figyeljünk az árulkodó jelekre, mint például ha valaki túl közel jön hozzánk a zsúfolt utcán vagy a plázában.