Skip to main content

Ma már egy jól működő ERP rendszer használata nélkül szinte lehetetlenség versenyben maradni a piacon. Éppen ezért a rendszer hasznosságát napjainkban már senki nem kérdőjelezi meg. De Te tudod, hogy valójában milyen előnyökkel is járhat egy ilyen vállalatirányítási rendszer bevezetése?  Bejegyzésünkben végig vesszük a fogalmak jelentését és bemutatjuk a bevezetéssel járó számos előnyt, hogy eldönthesd, szüksége van-e cégednek ERP rendszerre. Nem akarunk túlságosan előre szaladni, de a válasz szinte borítékolható.

Az ERP jelentése 

Kezdjük azzal, hogy mi az az ERP! Ez egy rövidítés, ami a „Vállalatirányítási Rendszer” (Enterprise Resource Planning) kifejezés angol megfelelőjéből származik. Az ERP rendszer egy olyan szoftvercsomag vagy rendszer, amelyet vállalatok és szervezetek használnak a különböző üzleti folyamatok integrálására, automatizálására és optimalizálására. Célja, hogy összehangolja és kezelje a különféle üzleti területeken, (mint például pénzügy, beszerzés, raktározás, gyártás, értékesítés, emberi erőforrások stb.,) előforduló adatokat és folyamatokat.

Az ERP rendszer egy központi adatbázison alapul, amely összekapcsolja az egyes üzleti funkciókat és folyamatokat. Ez lehetővé teszi az információk egyszerű és hatékony áramlását a különböző részlegek között, és segít a vezetőknek a döntéshozatalban azáltal, hogy valós idejű és összehangolt adatokat nyújt.

Az ERP rendszerek bevezetése sok esetben komplex és nem éppen költségkímélő folyamat. Ugyanakkor hosszú távon számos előnnyel járhat, az alábbiakban bemutatjuk őket.

A rendszer fejlődése 

Az ERP rendszerek az évek során jelentős fejlődésen mentek keresztül. Kezdetben, az 1960-as és 70-es években, a korai rendszerek elsősorban az alapvető termelési folyamatokra összpontosítottak. Az 1980-as években az üzleti folyamatok szélesebb körét fedték le, beleértve a pénzügyeket és az emberi erőforrásokat is. A 90-es években az internet térnyerésével az ERP rendszerek elérhetősége bővült, és több vállalat kezdett felhőalapú és webes megoldásokat kínálni.

A 2000-es évek elejétől kezdve az ERP rendszerek komplexebbé váltak, integrálva a vállalatok összes folyamatát, valamint analitikai és üzleti intelligencia funkciókat is biztosítva. Az okostelefonok és mobil alkalmazások térhódításával a felhasználók hozzáférése és kezelése tovább egyszerűsödött.

A mesterséges intelligencia és automatizáció térnyerésével pedig a modern ERP rendszerek képesek a döntéshozatal támogatására előrejelzésekkel és az adatok elemzésével. 

ERP vállalatirányítási rendszer a hosszú távú megoldás

Az ERP rendszer bevezetésének előnyei 

Vállalatunk üzleti szoftvere, a Bitrix24 példáján keresztül mutatjuk be a rendszer bevezetésével járó előnyöket:

A folyamatok integrációja

Az ERP szoftver összekapcsolja és integrálja a különböző üzleti folyamatokat és funkciókat: például a beszerzést, gyártást, értékesítést és pénzügyeket. Ez lehetővé teszi az adatok egységes kezelését és az információk könnyű áramlását a részlegek között.

Adatintegritás és pontosság

Az ERP vállalatirányítási rendszer egy központi adatbázison alapul. Ez növeli az adatok pontosságát és megbízhatóságát, segítve a jobb döntéshozatalt.

Hatékony folyamatok

Automatizálja a legtöbb üzleti folyamatot, csökkentve a kézi munkaerőigényt és a hibalehetőségeket. Ezzel növelve a hatékonyságot és a termelékenységet.

Átláthatóság

Valós idejű adatokat nyújt a vállalat teljesítményéről és folyamatairól. Ez lehetővé teszi az üzleti vezetők számára, hogy jobban átlássák a vállalat jelenlegi állapotát, és gyorsan reagálhassanak a változásokra.

Egyszerűbb döntéshozatal

Az összehangolt adatok és folyamatok lehetővé teszik a vezetők számára, hogy megfelelő mennyiségű információ birtokában hozzák meg döntéseiket. Az eszközök segítenek a stratégiai tervezésében.

Hosszútávon költséghatékony megoldás

Bár az ERP rendszer bevezetése nagyobb egyszeri költségekkel járhat, hosszú távon mégis magas kiadásokat lehet megtakarítani azáltal, hogy optimalizálja a folyamatokat, csökkenti a hibákat és javítja a munkaerő kihasználtságát.

ERP rendszer

Az ERP rendszer részei

Az ERP vállalatirányítási rendszer több különböző részből áll, amelyek különböző üzleti területeket és folyamatokat fednek le. Ezek lehetővé teszik az üzleti folyamatok integrációját és hatékonyabb kezelését. Az alábbiakban bemutatjuk a legfontosabb részeit:

 1. Pénzügyi modul
 • Könyvelés: Pénzügyi tranzakciók, költségkövetés, bevételkezelés stb.
 • Számlázó program: Számlák kiállítása, befizetések kezelése, számlastatisztika: cashflow kezeléshez és riportolhatósághoz
 1. Beszerzési modul
 • Beszerzési folyamatok kezelése: Megrendelések, beszállítók követése, árajánlatok
 • Készletkezelés: Készletfigyelés, készletszintek optimalizálása
 1. Értékesítési és értékesítés-támogatási modul
 • Ügyfélkapcsolat-kezelés (CRM): Ügyfélinformációk, kommunikáció kezelése
 • Értékesítési folyamatok: Értékesítési rendelések, ajánlatok
 1. HR modul:
 • HR automatizálás
 • Személyzeti adatok és jelenlét nyilvántartása
 • Bérszámfejtés és fizetések kezelése
 • Munkaerő tervezés és toborzás
 1. Projekt- és feladatkezelés modul:
 • Projekt management
 • Feladatok és munkafolyamatok nyomon követése
 • Projektanalitika és riportok
 1. Logisztika és szállítás modul:
 • Logisztikai folyamatok tervezése és követése
 • Szállítási és szállítási dokumentumok kezelése

A rendszer kiválasztási folyamatának főbb lépései 

 • Igények és célok meghatározása
 • Projektcsapat kialakítása
 • Szolgáltatók és szoftverek elemzése
 • Referenciák és felhasználói visszajelzések vizsgálata
 • Testreszabhatóság és skálázhatóság értékelése
 • Felhasználói élmény
 • Adatvédelmi szempontok vizsgálata
 • Végső döntés és bevezetési terv

Ha Ön is szeretné vállalkozását biztos kezekben tudni, akkor vegye igénybe szolgáltatásunkat és keresse kollégáinkat bizalommal!

Szóljon hozzá