was successfully added to your cart.

A magánfelhő (private cloud) egy olyan felhő alapú számítógépes platform, mely egy cég saját tűzfalának keretein belül működik és az adott cég informatikai osztálya működteti.

A magánfelhő célja, hogy ugyanazokat a funkciókat és előnyöket biztosítsa a felhasználók számára, mint egy nyilvános felhő alapú szolgáltatás, de kiiktatja nyilvános az azokkal szemben leggyakrabban felmerülő aggályokat. Így például a cég teljes mértékben házon belül tarthatja a vállalat és az ügyfelek adatait, dokumentumait, ráadásul nem kell „más szabályai szerint játszani”, azaz egy szolgáltató által támasztott feltételeknek megfelelni.

A magánfelhő biztonsága

Bár a legtöbb nyilvános felhő alapú szolgáltatás is teljes mértékben biztonságosnak nevezhető, a legtöbben még sem szívesen töltenék fel bizalmas dokumentumaikat egy távoli szerverre. A magánfelhővel ezek az aggályok és fenntartások remekül elkerülhetőek, ugyanakkor élvezhetőek a felhő alapú számítástechnika előnyei. Mivel a magánfelhő a vállalati tűzfalon belül működik, a cégnek nagyobb rálátása és irányítása van az ott tárolt dokumentumok felett, mintha egy nyilvános felhő alapú szolgáltatást használna. Ugyanakkor persze könnyebben elveszhetnek az adatok, ha a vállalat számítógépparkjával történik valami vagy közvetlenül a céget éri támadás.

A magánfelhő további hátránya a befektetés megtérülésében rejlik, hiszen egy magánfelhő létrehozását, üzemeltetését és karbantartását teljes mértékben a cégnek kell állnia.