sikeresen hozzáadtad a kosaradhoz.

Biztonságosabbá tehető a fegyvertartás egy RFID vezérelte pisztollyal?

Szerző: 2014-09-05 RFID

Nemrégiben egy kaliforniai fegyverbolt új termékkel bővítette ki készletét, s ez nem más, mint az A.22-kaliberü pisztoly, amely csak akkor lép működésbe, ha annak használója egyúttal viseli a hozzá járó RFID-képes karórát is. Így nem meglepő, hogy a pisztolyt sokan „A fegyverek iPhone-jaként” emlegetik.

A fegyver neve Smart System iP1 (Intelligens Rendszer iP1) lett, s a pisztolyt egy német cég, az Armatix gyártotta, melynek kiskereskedelmi ára jelenleg 1399 dollár (ez jelentős árcsökkenésnek bizonyul, hiszen 10 000 dollár volt az eredeti ára). A legfontosabb része a 399 dolláros karóra, mely egy PIN számkóddal aktiválódik és RFID chipet is tartalmaz magában. Amikor a fegyver a karóra közelében van, belső biztonsági mechanizmusa kikapcsolódik és tüzelésre alkalmas. A fegyver hátsó részén található kis LED lámpa zöld pislogása jelzi, mikor éles a fegyver, míg piros pislogással jelzi, mikor van lezárt állapotban.

Az ötlet célja természetesen, hogy minél inkább lecsökkentsék a balesetek számát, hiszen gyakorinak számítanak már az óvatlan fegyverhasználat okozta sérülések a gyerekek köreiben is. A pisztoly emellett a tolvajok és jogtalan használók dolgát is megnehezíti, hiszen a tolvaj a hozzá járó karóra nélkül lőni nem fog tudni vele. „Amint a fegyver és a karóra közötti rádiókapcsolat megszűnik –például, ha kiesett a személy kezéből, vagy elvesztette, illetve lopás esetén is – automatikusan hatástalanítja magát ezáltal.”- fejti ki az Armatix, amely PIN-kódos megoldásokkal és egyebekkel is tud szolgálni az elővigyázatos fegyvertulajdonosnak.

rfid_gun

Azonban a Washington Post című amerikai napilap arra mutatott rá, hogy az intelligens pisztoly legfőbb kritikusai nem a fegyvertulajdonosok, hanem az erőszakmentesség támogatói. Példaként említve, a washingtoni Violence Policy Center, fegyverellenes nonprofit szervezet állítása szerint ez a megoldás nem fogja lecsökkenteni a fegyver általi elhalálozások számát, csak a forgalomban levő lőfegyverek számát növeli meg. „Csak egy kis részét képezed ezáltal a fegyvervásárlói közösségnek.”- jelentette ki a washingtoni napilapban Josh Sugarmann, a Violence Policy Center igazgatója.

Nehéz lenne vitába szállni az általa mondottakkal. De ha a jövőre gondolunk, a rádióhullámok és különféle technikai vívmányok használatát szükségszerűnek érezzük a fegyverhasználat szabályozásában, még akkor is, ha ez nem szolgál tartós megoldásnak a fegyverszabályozás terén az Amerikai Egyesült Államokban. Már számtalan maroknyi vállalat ügyködik hasonló szerkezeteken, mint például a gyűrűvel vezérelhető változaton vagy az ujjlenyomat-leolvasó módszeren. Ha már James Bond is ilyen szerkezetet használ, hamarosan mindenki számára elérhetővé válhat!