was successfully added to your cart.

Mibe kerül a halogatás vállalkozásodnak?

A halogatás szándékos módja tennivalóink fölösleges elodázásának. Némely esetekben a halogatás elkerülhetetlen, például: engedélyre várás, információra várás, együttműködésre várás. A legtöbbször azonban döntés kérdése. Azért döntünk úgy, hogy elhalasztunk valamit, mert valami mást akarunk elkerülni. Amikor olyan munkától fogod vissza magad, amit gond nélkül elkezdhetnél, igenis halogatsz. Amikor te, vagy mások halogatják a munkát, a költségek a vállalkozásra nézve elkezdenek felgyülemleni.

A lehetséges veszteségek időben mérve

halogatas1Az időköltség az egyik első dolog, ami eszünkbe jut, amikor halogatásról van szó. Amikor halogatunk, lehet, hogy hasznos dolgokat csinálunk, mint például a fájlok rendezése, vagy különböző személyek visszahívása telefonon, azonban a hasznos dolgok nem mindig fontos dolgok. A nem fontos (de hasznos) feladatokkal töltött idő egyet jelent azzal, hogy időnket nem a fontos projektekkel töltjük. Lehet, hogy elolvastad az utolsó beérkező üzenetedet is, vagy, hogy egy valóban rendezett irodával rendelkezel, de mi van a számlázható munkaórákkal? Kitöltötted közülük egyiket is valami fontossal a nap folyamán? Tudod, hogy mivel kereshetsz pénzt vállalkozásodnak? Befejezett munkával és számlázható órákkal. Kutatások kimutatták, hogy a dolgozók mintegy 64%-a pazarolja idejét napi szinten az interneten, munkájukhoz nem kapcsolódó weboldalakat böngészve. A halogatás nem egy új fogalom, azonban az internet pofonegyszerűvé és érdekessé tette, így könnyen elvonhatja a figyelmet. Végezzünk egy egyszerű számítást: fogjuk rá, hogy te és dolgozóid heti két órát töltötök az interneten irreleváns dolgokat böngészve. Ha tízen dolgoztok a cégben, akkor az máris 20 elfecsérelt óra egy héten. Gondolj csak bele, mennyit profitálhatott volna céged, ha ezt a 20 órát az ügyfelekkel való kommunikációra, projektek befejezésére és egyéb fontos dolgokra fordítottátok volna!

Lehetséges veszteségek pénzben mérve

A Proudfoot Consulting vezetői tanácsadó cég egy tanulmánya azt mutatja, hogy az improduktív dolgozókból eredő költségek mintegy évi 33 nap veszteséget jelentenek dolgozónként. Az elveszett termelékenység becsült pénzbeli költsége összesen 598 milliárd dollárra jön ki évente, csupán az amerikai vállalatokat tekintve. A te veszteséged vajon mennyit tenne ki ebből a kellemetlenül nagy összegből? Oszd el a tavalyi éved bruttó nyereségét a munkaéved napjainak számával, hogy megkapd a napi nyereséged átlagértékét. Ezután gondolj a napi szinten, nem jövedelmező tevékenységekkel elvesztegetett időre vállalkozásodon belül. Ha átlagban napi 2 órát veszítesz, az a 8 órás munkanap 25%-át jelenti. Mekkora lehetne a napi nyereséged átlaga, ha azt a 2 órát is termelékenyen töltenéd? Persze nem minden elveszett termelékenység tudható be halogatásnak. Ott van például a szakszerűtlenség, döntésképtelenség, rossz tervezés, és a más emberekre várás. Valószínűleg nem meglepő számodra az sem, hogy a másokra várás gyakran annak a másik embernek a halogatása miatt lesz elkerülhetetlen.

Lehetséges veszteségek a kreativitást és a munka minőségét nézve

halogatasA halogatás stresszhez vezet, mivel, amikor halogatunk, korlátozzuk lehetőségeinket és növeljük a ránk nehezedő nyomást. A munka által okozott stressz állandó jellegű negatív hatással van munkánk minőségére. Különböző felmérések és tanulmányok már számtalanszor igazolták, hogy kreativitásunk elrejtőzik, ha szoros határidőkkel nézünk szembe. Azonban amikor van egy kis szabad terünk, sokkal nyugodtabbnak és nyitottabbnak érezzük magunkat, ami szabadságot nyújt agyunknak, hogy kreatív összefüggéseket keressen, és egyedi megoldásokkal álljon elő. Amennyiben te, vagy munkatársaid rendszeresen halogattok, fenyegető határidőkkel és nagy nyomással kell szembenéznetek, hogy időben be tudjátok fejezni projektjeiteket, az eredmény pedig kevésbé kreatív és kevésbé minőségi munka lesz.

Lehetséges veszteségek a dolgozói elégedettséget nézve

A munka okozta stressz a dolgozói elégedetlenség egyik fő okozója. Amennyiben a rendszeres halogatás jelen van vállalkozásodban, vele arányosan egyre erősebb lesz a stressz mindenki számára. Amikor túl vannak terhelve, a dolgozók még inkább halogatni fogják tennivalóikat, ahelyett, hogy minél gyorsabban elvégeznék azt. Ilyenkor úgy érzik, kihasználják őket, és egyszerűen képtelennek érzik magukat arra, hogy megtegyék mindazt, amit kérnek tőlük. Ezért inkább feladják. Húzzák az időt, böngésznek az interneten, tehát halogatnak. Ennek eredményeképp kevesebb munkát végeznek el, és a stressz és túlterheltség érzése egyre csak növekszik. Akár egyetlen ember halogatása is negatív hatással lehet az egész vállalkozásra. Teljes mértékben nem iktathatod ki a halogatást, azonban komolyan veheted azt. Azzal, hogy nem engeded meg magadnak, hogy halogass, és azzal, hogy megjutalmazod azokat a dolgozókat, akik ugyanezt teszik, egész vállalkozásodnak adhatod meg az alaphangot. Ez rengeteget takaríthat meg vállalkozásodnak órákban, pénzben és még boldogságban mérve is.

A halogatást és az internetbe való belefeledkezést elősegítheti az is, ha munkahelyeden rengeteg különálló alkalmazást használtok a munkához, melyek között folyamatosan váltogatni kell. Ez könnyedén elkerülhető egy olyan vállalati intranettel, mely minden a munkához szükséges funkciót tartalmaz egyben. Ilyen például a Bitrix24 is, melyet akár ingyen is kipróbálhatsz, de bemutatót is kérhetsz tőlünk.

Forrás: Bitrix24.com