was successfully added to your cart.

Gyakorlás vs. Áramlat – Mikor melyiket használjuk, és hogyan használjuk egyszerre a kettőt?

By 2014-08-22 BITRIX24, CRM, Egyéb, Munka

Nem fogsz egy csapásra jobb válni munkádban, tenned kell érte. Azzal, hogy megérted és elkezded alkalmazni a tudatos gyakorlás alapelveit, sokat fogsz fejlődni a munkádban. A gyakorlás pedig megkönnyíti, hogy bekerülj az áramlatba és munkádat komoly odafigyeléssel, mégis élvezettel végezd.

Mi az a tudatos gyakorlás?

Depositphotos_3390028_originalA tudatos gyakorlás egy kifejezés, amit Anders Ericsson pszichológiaprofesszor fogalmazott meg és arra a szokásra utal, amikor tudatosan időt és energiát fordítunk képességeink fejlesztésére. Ericsson úgy véli, hogy a tudatos gyakorláshoz pontosan meghatározott célok, módszereink ismétlés útján történő finomítása, visszajelzések és instrukciók szükségesek.

Más szavakkal, a tudatos gyakorlás nem azt jelenti, hogy többet vagy keményebben dolgozunk, sokkal inkább egy folyamat:

  • első lépésként határozzuk meg azokat a képességeket, melyek kulcsfontosságúak a munkánk során
  • majd határozzuk meg gyengepontjainkat ezen képességek terén
  • végül pedig kezdjünk el tudatosan gyakorolni, hogy kiküszöböljük a gyengepontokat és javítsuk képességeinket

A gyakorlás egyik része, hogy egy kicsit kilépjünk a komfortzónánkból és a jelenlegi szintünktől magasabb munkát végezzünk. Ha a már megszokott dolgokat teszed újra és újra, ugyanazzal a módszerrel, akkor nem fogsz fejlődni. Ha azonban magasabb teljesítményre sarkallod magad, javítod a képességeidet és jobbá válsz a munkádban. Fejleszd a képességeidet és érezd az előrelépést.

Mi jelent az áramlat?

aramlas_allapotaAz áramlás, azaz állapot, amelyben mindannyian szeretnénk lenni munkavégzés közben. Az áramlat egy kifejezés, melyet Csíkszentmihályi Mihály pszichológus definiált, és egy olyan állapotot jelent amikor „a zónában vagyunk”. Ilyenkor vagyunk a csúcson, teljesen fókuszáltan, más dolgokat figyelmen kívül hagyva, a munkára összpontosítva, a pillanatra koncentrálva végezzük a feladatainkat. Az áramlatba való bekerüléshez azonban idő kell, ez nem olyan dolog, hogy leülünk és eldöntjük, hogy most be akarunk kerülni az áramlatba. Ellenben létrehozhatunk olyan munkahelyi szokásokat, melyek segítenek elérni a kívánt állapotot.

Mi a különbség?

A gyakorlás olyasmi, amit tudatosan teszel, míg az áramlás egy bizonyos módja annak, ahogyan a dolgaidat teszed, ahogyan megéled a munkát, melyet el kell végezned. A gyakorlás és az áramlat két különböző dolog. A gyakorlás nehéz, és bár az áramlat sem könnyű, mégis energetizáló és jó hatású. Az áramlás állapota jó érzéssel tölt el, míg a gyakorlás helyenként kínosnak és elbátortalanítónak érződhet. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy a gyakorlás is kell ahhoz, hogy bekerülhessünk az áramlatba.

Hogyan növeli a gyakorlás az eredményességet?

Amikor gyakorlunk, csiszoljuk a képességeinket. Azzal, hogy új szintre emeljük őket, eredményesebbé válunk a munkavégzés során. A gyakorlás során felismerhetjük azokat a gyengeségeinket, melyek hátráltatják napi feladataink elvégzését és megtanulhatjuk kezelni, javítani ezeket. A gyakorlás úgy tesz eredményesebbé, hogy egyszerűen rajta keresztül megnöveljük a munkánk hatékonyságát, akár a „zónában vagyunk”, akár nem.

Hogyan növeli az áramlat az eredményességet?

Akkor kerülünk bele az áramlatba, amikor az adott feladat éppen a megfelelő mértékben veszi igénybe képességeinket. Ha túl nagy a kihívás, ha túl nagy a különbség a képességeink és a kívánt cél között, akkor agyunk nem tud kellő mértékben ellazulni ahhoz, hogy elérjük az áramlás állapotát. Ha viszont túl kicsi a kihívás, hamar elunjuk magunkat. Sokkal jobban tudunk dolgozni, ha bekerülünk az áramlatba és folyamatosan fókuszáltak maradunk. A zavaró tényezők elhomályosulnak, nem szakítjuk meg folyton a munkánkat valami más miatt, egyszerűen csak végezzük azt, minden idegszálunkkal arra koncentrálva.

Young person thinking with glowing puzzle mind

Tegyük szokásunkká a gyakorlást, hogy bekerülhessünk az áramlatba

Ha munkahelyi szokásaink közé beépítjük a tudatos gyakorlást, az megtanítja agyunknak, hogy hogyan reagáljon a kihívásokra. Megtanít, hogy ne akadályként, sokkal inkább lehetőségként tekintsünk a kihívásokra. Ha a gyakorlásnak köszönhetően minden eddiginél magasabb képességi szinttel vagyunk képesek szembenézni a kihívásokkal, könnyebben elérhetjük az áramlás állapotát. Az áramlás segítségével elvégezhetünk komoly feladatokat, projekteket, melyek rendkívül fontosak, de eddig nehezen tudtunk rájuk hangolódni. Valóban nem könnyű úgy értékteremtő munkát végezni, ha folyamatosan másra gondolunk, elterelődik a figyelmünk és megszakítjuk a munkavégzést. Ha folyamatosan javítjuk a képességeinket a tudatos gyakorláson keresztül, megtanulhatjuk, hogy hogyan kerülhetünk bele az áramlatba, ezáltal értékesebben, eredményesebben dolgozva. A tudatos gyakorlás és az áramlat elsősorban nem abban segít, hogy több feladatot végezhessünk el egy nap, hanem, hogy jobb minőségű munkát adjunk ki a kezeink közül és évezzük, amit csinálunk.

Forrás: Bitrix24.com