was successfully added to your cart.

Elismerés, jutalom és összhang: Az erős csapat 3 fő jellemzője

Ahhoz, hogy erős csapatot tudjunk létrehozni, három kulcsfontosságú hozzávalóra van szükség, melyek ösztönözhetik az egységességet, valamint megnövelhetik a kreativitást és produktivitást. A Bitrix24 több olyan eszközzel is rendelkezik, mely ebben a segítségedre lehet.

Elismerés

business woman  workingAz elismerés az egyik legegyszerűbb és legkönnyebb módja alkalmazottaid ösztönzésének, márpedig az alkalmazottak ösztönzése elengedhetetlen egy erős csapatban. Az emberek szeretik tudni, hogy méltányolják erőfeszítéseiket és munkájukat. Néhány jól megválogatott szóval, vagy egy őszinte bókkal könnyedén megadhatod nekik a szükséges bátorítást. A Bitrix24 saját elismerési rendszerrel rendelkezik, melyben kiemelheted egy-egy projekt vagy az adott hónap legjobb dolgozóit, akik így felkerülnek a dicsőségtáblára.

Emellett egyéb, sokkal formálisabb módszereket is létrehozhatsz alkalmazottaid elismerésére. Miután végrehajtottak egy-egy projektet, ismerd el egyéni és csoportos hozzájárulásukat is. Ezen kívül bevezethetsz rendszeres (havi vagy negyedévi) teljesítménydíjakat, munkán belüli jutalmakat, és új szinteket, melyeket alkalmazottaid egyedül vagy csapatként tudnak elérni. Ez a munkahely napi szintű játékká alakítása, mely egyaránt megnöveli az egyéni részvételt és a csapatmotivációt.

Amennyiben nem építed bele a rendszeres elismerést vezetői stílusodba, sokkal kevesebbet fogsz kapni csapatodtól, mint, amennyit kaphatnál. Kezdd azzal, hogy egyszerűen csak hangosan kimondod, amikor észreveszed az erőfeszítéseket, kreativitást, jó ötleteket, kezdeményezést, vagy bármi egyéb olyan viselkedést, melyet támogatni szeretnél. Ezután szisztematikusan elkezdheted kiépíteni az elismerést, ütemezett négyszemközti megbeszélésekkel, csapatteljesítményi díjakkal, és olyan játékszerű programokkal, melyek üzletvezetésed állandó részévé teszik a jó munka elismerését.

Jutalmak

 A jutalmak abban különböznek az elismeréstől, hogy valódi tárgyakról és értékes tapasztalatokról van szó, nem pedig szóbeli dicséretről vagy díjakról, melyek habár sokat jelentenek, nem rendelkeznek pénzügyi értékkel.

Azonban a jutalmaknak nem kell feltétlenül pénzügyi jellegűnek lenniük, ahhoz, hogy értékesek legyenek. Persze, a pénzt mindig mindenki örömmel fogadja, de az olyan megszerzett juttatások, mint a megnövelt rugalmasság, a nagyobb vezetőségi lehetőség, vagy a továbbképzés lehetőségei ugyanolyan értékesek tudnak lenni az alkalmazottak számára.

Ha jutalmakat szeretnél használni egy erős csapat kiépítéséhez, vezess be csapat- és egyéni jellegű jutalmakat is. A tudat, hogy egy kézzelfogható jutalom várja őket egy projekt vagy valamilyen más nagyobb erőfeszítés végén, segít egyesíteni, motiválni és megerősíteni a csapatot az együtt folytatott munka során.

Összhang

bitrix24 / office42.hu - közösségi és vállalati intranetAz összhang a csapat tagjai között kialakuló elengedhetetlen erőforrás. Nem jön létre saját magától, és időbe telhet, míg kialakul. Szóval, ha egy új csapatot vezetsz, vagy netán egy olyat, mely nemrég ment át jelentős változásokon, vagy túlélt egy krízist, ne ijedj meg, ha az összhang egyszerűen még nincs jelen.

Azonban segíthetsz csapatodnak létrehozni ezt a kötődést. Kezdd azzal, hogy elgondolkodsz azon, hogy csapattagjaid miért teszik, amit tesznek; más szóval, tudd, hogy mit szeretnél tőlük látni, mit szeretnél, ha termelnének. Milyen belső jutalomról vagy motivációról van szó, vagy milyen beépített jutalom az, aminek megszerzésére késztetést éreznek? A kulcs nem csupán az, hogy ezt megérted, hanem az, hogy felhozod beszélgetésekben, a csapat ülésein, és négyszemközti megbeszéléseken, ezzel emlékeztetve és összpontosítva őket a saját miértjükre.

Ezután alakítsd ki azt a szokást, hogy pozitívan reagálsz, amikor csapattagjaid megosztják ötleteiket, vagy akár panaszaikat; azzal, hogy azt mondod, „Ez egy igen érdekes meglátás,” pozitív módon tudsz reagálni a negatív kijelentésekre is. Majd tegyél fel nyitott kérdéseket, ezzel segítve csapatod tagjait abban, hogy átgondolják a lehetséges megoldásokat egy-egy kihívásra vagy panaszra.

Végül pedig, építsd ki az összhangot azzal, hogy biztatod a történetek és tapasztalatok megosztását. Ez azt jelenti, hogy a csapat ülésein időt szánsz arra, hogy egy személy megossza véleményét és tapasztalatait a csapat jelenlegi munkájával kapcsolatban. Emellett, ez azt is jelenti, hogy alkalmi, visszafogott élményeket hozol létre, melyekben csapattagjaid a határidők és ügyfelek nyomásától távol is társaloghatnak egymással.

Ezek lehetnek egyszerű tevékenységek: egy desszert parti, egy vállalati ebéd, vagy akár közös mini-golf. Emellett az összhangot olyan munkával kapcsolatos tevékenységekkel is ösztönözheted, melyek lehetővé teszik csapatod számára, hogy problémákat oldjanak meg, új készségeket sajátítsanak el, játsszanak ötleteikkel, és persze, hogy együtt érezzék jól magukat munka közben.

A Bitrix24 összetett időkezelési és munkafigyelési funkcióinak köszönhetően remekül nyomon követheted, hogy az egyes projekteken mely alkalmazottaid dolgoztak a legtöbbet és kik vették ki a leginkább a részüket a munkából, így jóval könnyebb lesz átlátni és eldönteni, hogy kik érdemelnek elismerést az adott időszakra vonatkozóan.

Bitrix24_logoA Bitrix24 egy közösségi vállalati intranet, melynek felhő alapú (cloud) verziója akár ingyenesen is használható. A rendszer helyi telepítésű (self-hosted) változata nálunk magyar nyelven is elérhető! Több információkért böngészd tovább az OFFICE42 oldalát, látogass el a BITRIX24.hu-ra vagy jelentkezz havonta megrendezésre kerülő bemutatónkra!

Forrás: Bitrix24.com