was successfully added to your cart.

Dolgozz kreatívabban a tudomány és a Bitrix24 segítségével!

A kreativitásról és annak serkentéséről sokféle tanács, feltételezés kering az interneten, ezek többsége azonban nem helytálló. Lássuk, miként válhatunk kreatívabbá tudományosan alátámasztott módszerek segítségével, és miként segíthet ebben a Bitrix24!

A bal- és jobboldali gondolkodás modellje téves

pmSok helyen olvashatunk arról, hogy a kreativitás nagyban függ attól, hogy agyunk mely féltekéjét használjuk főképp gondolkodáskor, problémamegoldáskor. Ezek a feltételezések azonban tévesek.

Kutatások bebizonyították, hogy a kreatív gondolkodás nem köthető kimondottan az egyik vagy a másik agyféltekéhez, az agyunk mindkét felében vannak olyan részek, melyek aktiválódnak, ha kreatív gondolkodásra van szükségünk, a probléma jellegétől függően.

Akkor mégis mit érdemes tudni a kreatív gondolkodásról, és hogyan segíthet ebben a Bitrix24?

A szoros határidők és a stressz árthatnak a kreativitásnak

Szünetek, egy rövid szundítás, egy kis séta, kávézás, beszélgetés. Ezek egyike sem tűnik kreatív munkának, sőt, munkának sem, de az ilyen tevékenységek dopamint szabadítanak fel az agyban, ami megnövekedett kreativitáshoz vezet.

A legújabb tudományos kutatások alátámasztják, hogy minél nagyobb a dopaminszintünk, annál nagyobb valószínűséggel jutnak eszünkbe kreatív gondolatok. Így már érthető, hogy miként segítheti kreatív munkákat, ha időnkén kibújunk a monitor mögül és kinézünk az ablakon, végzünk egy kis testmozgást vagy tartunk egy kellemes szünetet. Tegyél egy próbát és élvezd a felfrissültséget, amikor ismét visszatérsz a munkához.

Tanácsok a kreativitáshoz

Young person thinking with glowing puzzle mind

Ne bélyegezz meg senkit személyisége alapján

Vannak emberek, akik minden kérdéshez komolyabban, analitikusabban állnak hozzá, de ez nem jelenti azt, hogy nem lehetnek kreatív ötleteik. Légy nyitott mindenki ötleteivel szemben, hiszen a kreativitás nem kimondottan egy-egy személyiségtípus kiváltsága.

Rugalmasabb, bővebb határidőket jelölj ki

A bővebb határidő remek lehetőséget biztosít a munka közbeni feltöltődésre, így nyugodtabban teheted a dolgodat, ami a kreativitásodra is jó hatással lesz. A Bitrix24 feladattervezője remek lehetőséget nyújt, hogy úgy oszd be a munkanapodat, és olyan határidőket adj meg, ami neked a legkényelmesebb és a kreativitás szempontjából a lehető legjobb.

Figyeld az időt és bizonyos időközönként tarts szüneteket

A Pomorodo-módszer lényege, hogy 25 percenként tartsunk rövid (5-10 perces) szüneteket. Minden figyelmeddel koncentrálj a munkádra, majd töltődj fel a szünetek alatt. Ha lehetőséged van rá, tedd ezt a módszert a napi rutinod részévé, dolgozz hatékonyabban és biztosíts elegendő pihenőidőt agyad számára. A Bitrix24 összetett időfigyelő és emlékeztető rendszerében lehetőséged van rá, hogy előre beállítsd azokat az időpontokat, amelyekben
office42_fbszünetet szeretnél tartani, így biztos lehetsz benne, hogy nem feledkezel bele a kemény munkába, ezzel ártva kreativitásodnak.

A Bitrix24 egy közösségi vállalati intranet, melynek felhő alapú (cloud) verziója akár ingyenesen is használható. A rendszer helyi telepítésű (self-hosted) változata nálunk magyar nyelven is elérhető! Több információkért böngészd tovább az OFFICE42 oldalát, látogass el a BITRIX24.hu-ra vagy jelentkezz havonta megrendezésre kerülő bemutatónkra!

Forrás: Bitrix24.com