sikeresen hozzáadtad a kosaradhoz.

Egyre több szakember vetíti előre, hogy hamarosan radikálisan meg fog változni munka világa. A vállalatok ugyanis egyre gyakrabban dolgoztatnak az irodában ülő alkalmazottak helyett a feladatokat távolról végző, külső munkatársakkal. Ehhez azonban nem csak gyors internetre és mobil eszközökre van szükség, hanem egy megfelelő szoftverre is, ami összetartja a virtuálissá vált céget, és egységesíti a munkavégzést.

A szabad erőforrások becsatornázása

Az utóbbi időben nagy viharokat kavar a számos országban terjeszkedő Uber, amely egy mobil applikáció révén összeköti az utazni vágyókat azokkal az autósokkal, akik szívesen fuvaroznának másokat pénzért. Arról még élénk vita folyik, jó dolog-e, hogy az alkalmazás segítségével bárki taxissá válhat, mindenesetre ez a működési modell remekül példázza, merre tart a világ. Ebben a rendszerben ugyanis az Uber 2000 alkalmazottjára 160 ezer szerződött partner jut, ami akárhogy is nézzük, 1:80-as arány.

És ez a modell nem csak olyan szakmákban működhet, ahol eleve terepen kell dolgozni. Hiszen ha megvan az a szoftver, amellyel egyformán hatékonyan lehet menedzselni az irodában ülő és a távolról dolgozó kollégák munkáját, akkor voltaképpen teljesen mindegy, hogy a munkatársak bent ülnek-e, vagy sem. Márpedig ha mindegy, akkor a távoli munka számos esetben praktikusabb és gazdaságosabb is lehet.

Segít a social collaboration

Bitrix24 megtakarításA vállalatok számára fejlesztett, közösségi munkavégzést támogató rendszereket (ilyen például a Bitrix24) azért hozták létre, hogy a kollégák könnyen hozzá tudjanak férni minden információhoz, és hatékonyan tudjanak együttműködni egymással. Mindezt olyan magától értetődően, ahogy egy közösségi hálózatot is használ az ember.

Ebben az esetben viszont felmerül a kérdés: nem mindegy, hogy az a bizonyos kolléga a szomszéd szobában, vagy éppen az ország-világ másik végében ül?

Nyitott szervezeteknek is

Korábban már beszámoltunk róla, hogy egy olyan rendszer beüzemelésénél, mint a Bitrix24, modellezni tudjuk a valós céges szervezeti ábrát, hogy az egyes osztályok, munkafolyamatok éppen úgy tudjanak működni, mint a való életben. De semmi sem kényszerít rá bennünket, hogy ezt a struktúrát csakis az alkalmazottként dolgozó munkatársakra korlátozzuk.

Mivel az emberekből tetszőleges csoportokat hozhatunk létre, könnyen integrálhatjuk a vállalati munkafolyamatokba a szerződéses viszonyban működő külső munkatársakat, vagy akár a partnereinket, beszállítóinkat. A jogosultságok beállítása révén gondoskodhatunk róla, hogy az ilyen csoportokba tartozó emberek ne férhessenek hozzá olyan szenzitív adatokhoz, amit nem rájuk tartozik.

Sőt, akár országhatárokon átnyúló szervezetet is kezelhetünk ilyen módon, ugyanis a Bitrix24-nek többnyelvű felhasználói felülete van, és ugyanazt a céges hálózatot az egyes regisztráltak más-más nyelven is elérhetik, ha akarják.

A rendszer rugalmasságából adódóan közösségépítő céllal akár még egy virtuális munkahelyi klubot is létrehozhatunk: csak olyan csoportot kell hozzá kialakítani, amelyben nincsenek benne munkafunkciók, csakis a kommunikációs eszközök.

És akkor sincs semmi gond, ha tényleg úgy alakulna a jövő, ahogy a szakemberek jósolják. Amennyiben az alkalmazottak aránya jelentősen vissza fog esni, miközben a szerződött partnerek száma megnő, a vázolt online vállalati rendszernek köszönhetően a munka zökkenőmentesen folyhat tovább.