was successfully added to your cart.

Bitrix24 – Az 5 leghatékonyabb mód, hogy növeld a munkavállalói elkötelezettséget

Egy vállalat sikeréhez elengedhetetlenek az elkötelezett dolgozók. Ha a munkavállalók elkötelezettek, akkor magukénak érzik a munkát és szenvedéllyel végzik azt.

Ez a szenvedély és a munkához való kapcsolódás érzése segít a dolgozóknak, hogy jobban végezzék a munkájukat: elmennek a végsőkig, új lehetőségeket látnak meg (és megvalósítják azokat), éleslátásukkal és lelkesedésükkel folyamatosan fejlesztve vállalatodat.

Mégis, csupán a dolgozók nagyjából fele érez elkötelezettséget. A maradék vagy nem elkötelezett (semleges) vagy boldogtalan a munkahelyén.

Ahhoz, hogy növeld a munkavállalói ragaszkodást a vállalatodban, fogadd meg az alábbi tanácsokat, hogy segítsd beosztottjaidat a kötődés kialakulásában, a szenvedélyes munkavégzésben, valamint, hogy megszerettesd velük, amit csinálnak.

  1. Bánj elismerően a kiemelkedően teljesítőkkel

Egy kis dicsérettel sok mindent elérhetsz. Mint minden ember, a dolgozóid is értékelik az erőfeszítéseik és munkájuk figyelembe vételét. Azonban az észrevétel önmagában még nem növeli az elköteleződést, hacsak nem adod egyértelműen a tudtukra, hogy felfigyeltél rá. Az egyszerű, szóban történő dicséret, akár négyszemközt, akár csoportban, nagyon hatékony lehet. Érdemes bevezetni kisebb-nagyobb díjakat, melyeket bizonyos időközönként kioszthatsz a legjobb dogozóid között.

  1. Gyűjtsd össze beosztottjaid ötleteit

megbeszelesÍme, egy újszerű és egyszerű ötlet: találgatás helyett kérdezd meg a dolgozóidat, hogy mi segítene abban, hogy még elhivatottabbak legyenek a munkájukkal kapcsolatban. Mi eredményezné azt, hogy még inkább magukénak érezzék a munkát? Talán valami komoly, csapatban elérhető cél? Lehetőség egy projekt vezetésére vagy változatosabb munkakörök?

A csapattagjaid segíthetnek abban, hogy meglásd, mik azok a szokások, amelyek jelenleg meggátolják őket az elhivatott munkavégzésben. Ez lehet akár a bürokrácia, mikromenedzsment vagy bizonyos folyamatok, amelyek egyszerűen nem működnek többé. A te feladatod, hogy nyitott legyél arra, amit mondanak és hajlandó legyél a változtatásra annak érdekében, hogy eltávolítsd azokat az akadályokat, amelyek az elköteleződés útjában állnak.

A Bitrix24 saját ötletmenedzsment funkcióval rendelkezik, ahol dolgozóid szabadon leírhatják ötleteiket, melyeket aztán közösen meg lehet szavazni vagy tovább finomítgatni, amíg minden elemében megfelelő lesz a vállalat szabályzatának.

  1. Légy jó vezető

A dolgozói elkötelezettség nagyban függ a vezetői stílusodtól. Amennyiben a beosztottak úgy érzik, hogy saját meglátásaik megfontolás nélkül elutasításra kerülnek, egy idő után nem fogják megosztani veled ötleteiket. Ha a munkahelyi légkört negatív hozzáállás, pletykálkodás és egészségtelen versengés jellemzi, az klikkesedéshez, sőt, ami még rosszabb, teljes elszigetelődéshez vezethet.

A jó vezetés megvalósításához először jó vezetővé kell válnod. Majd bizonyosodj meg róla, hogy a menedzserek, akiket a dolgozók értékelésére választottál, figyelnek a problémákra és segítenek a beosztottaknak minél jobban kiaknázni erősségeiket.

  1. Gondolkodj rövid távon

A vállalat tulajdonosoktól és csapatvezetőktől mindig azt halljuk, hogy gondolkodjunk hosszú távon, a teljes képet vegyük figyelembe, szánjunk időt a magas szintű stratégiai gondolkodásra és tervezésre. Ezek a tevékenységek nagyon fontosak.

Az elhivatottság növelése érdekében viszont nem függhetsz a magas szintű stratégiától. A napról napra elvet kell bevezetned. Kövesd őket naponta és hetente. Építs mérföldköveket, amelyeket te és az egész csapatod megünnepelhettek.

otlet

  1. Szervezd át a meetingeket

Hagyj fel a hagyományos meetingekkel és szervezd úgy, hogy beosztottjaid számára is informatív, érthető és élvezetes legyen.

Minden meetinget a következő szempontokat figyelembe véve érdemes megszervezni:

  • Tervszerű. Egy meetingnek egyértelmű célja kell, hogy legyen, amely meghatározott (specifikus) és elérhető.
  • Inkluzív. Minden érintettnek közvetlenül és tevékenyen részt kell vennie rajta
  • Időzített. Szabd meg a kezdés és a befejezés időpontját és ragaszkodj hozzájuk.
  • Beszédes. A tanítások az osztálytermekhez tartoznak, a megbeszélések a gyűlésekhez.
  • Egy tevékenységi tervvel végződjön. A meetingről mindenkinek egyértelmű tevékenységekkel vagy meghozandó intézkedésekkel kell elsétálnia. Ellenkező esetben, mi értelme van a találkozónak?

Próbálj ki egy stratégiát és nézd meg hogyan hat a dolgozóidra; ha az eredmény pozitív, próbálj meg több hasonlót. Amennyiben nem, próbálj meg egy másik taktikát. Az elkötelezett munkavállalók megérik az erőfeszítést.

A Bitrix24 rendszer komoly segítséget nyújt a munkavállalói elkötelezettség növelésében. A rendszer beépített funkcióinak köszönhetően néhány kattintással elismerésben részesítheted a legjobban teljesítőket és a kommunikáció is gyorsabbá, közvetlenebbé és hatékonyabbá válik, mint amit a hagyományos e-mailezés nyújtani tud. A Bitrix24 a meetingek időpontjainak kihirdetésére, a tárgyaló lefoglalására és a menetrend megszervezésére is tökéletesen alkalmas.

Bitrix24_logoA Bitrix24 egy közösségi vállalati intranet, melynek felhő alapú (cloud) verziója akár ingyenesen is használható. A rendszer helyi telepítésű (self-hosted) változata nálunk magyar nyelven is elérhető! Több információkért böngészd tovább az OFFICE42 oldalát, látogass el a BITRIX24.hu-ra vagy jelentkezz havonta megrendezésre kerülő bemutatónkra!