sikeresen hozzáadtad a kosaradhoz.

Mint tudjuk, ha nem ismerjük a törvényt, az még nem mentesít a felelősség alól. De mi történik akkor, ha egy alkalmazottunk arra hivatkozik, hogy nem tudott egy új céges szabályról, információról? Van egy tippünk, hogyan lehet ezt a helyzetet kivédeni: Bitrix24.

Ha mi vagyunk egy cég tulajdonosai, rendkívül fontos számunkra, hogy ha valami változás történik nálunk, arról minden érintett munkatárs tudjon. Főként, ha nem csak arról van szó, hogy mikor lesz a csapatépítő sörözés, hanem sokkal húsbavágóbb dolgokról. Például, hogy megváltozott a cég adószáma. Vagy a legfontosabb partnerünk elköltözött. Esetleg szorosabb határidőt kapott egy projekt. Márpedig ha egy beosztottunk az ilyen változásokkal kapcsolatban nincs képben, akár konkrét kárt is okozhat a vállalkozásunknak.

Persze megtehetjük, hogy az új tudnivalót kinyomtatjuk és mindenkivel aláíratjuk, de ez egy bizonyos létszám fölött, több telephely esetén, vagy ritkán bejáró külsős munkatársakkal dolgozva macerás megoldás. Adja magát, hogy e-mailt küldünk körbe mindenkinek, de biztos lesz olyan alkalmazott, aki arra fog hivatkozni, hogy „elkeveredett a levél”: a rengeteg beérkező e-mail között valahogy nem sikerült észrevenni, kinyitni, elolvasni.

Teljesen más a helyzet, ha egy social enterprise platformot használunk. Ezek a szolgáltatások a közösségi hálók előnyeit ötvözik a munkát támogató szoftverek tulajdonságaival. Ilyen például a Bitrix24, amit egy internetes regisztráció ellenében maximum 12 főig teljesen ingyen használhat egy vállalkozás, korlátlan ideig.

A rendszer alaptulajdonságai közé tartozik, hogy a munkavégzéshez be kell jelentkezni a felületre. Vagyis látható, hogy éppen ki dolgozik és ki nem, ami a munkaidő nyilvántartására is remek eszköz.

Belépés után egy hasonló hírfolyam fogad minket, mint a Facebook-on. Itt folyamatosan követhetjük, mi történik a cégnél, ki mit csinált éppen, milyen feladatot adott ki, vagy végzett el, milyen dokumentumot töltött fel, mihez szólt hozzá – és így tovább. És mi magunk is itt tudjuk végezni a munkánkat – tehát ez a felület megkerülhetetlen.

A megfelelő jogosultságú munkatársaknak rendelkezésére áll a Bejelentés funkció, ami arra szolgál, hogy a fent már említett fontos információkat az érintettek tudomására hozzuk. A közzétett bejelentés nem csak megjelenik a kollégák hírfolyamában, de figyelmeztetést is kapnak róla. Ráadásul a rendszer automatikusan jelzi, hogy ki olvasta már el az adott információt.

Persze nem muszáj mindenki zaklatnunk olyasmivel, ami nem tartozik rá. A szolgáltatás használata során amúgy is csoportokba szervezhetjük a munkatársakat (pl. szervezeti egységek, telephelyek, vagy projektek szerint) és természetesen egy-egy bejelentéssel tetszőlegesen bármelyik csoportot meg tudjuk célozni. Vagy éppen az összes alkalmazottat is, ha arra van szükség.

Ez különösen előnyös, ha nagy a létszám, sok a telephely vagy a külsős, illetve a kollégák elszórtan, terepen, vagy akár otthonról dolgoznak. És akkor is hasznos, ha szeretnek arra hivatkozni, hogy elkeverednek az e-mailek.