sikeresen hozzáadtad a kosaradhoz.

Az RFID története

Szerző: 2014-09-05 RFID

Általánosságban szólva, az RFID (Radio Frequency IDentification – rádiófrekvenciás azonosítás) története egészen a II. világháborúig vezethető vissza. Lássuk, mi volt az első passzív RFID rendszer és mennyit fejlődött a technológia azóta!

A németek, japánok, amerikaiak, az angolok már akkor ismerték a radart és használták is – amelyet egy skót fizikus, Sir Robert Alexander Watson-Watt fedezett fel 1935-ben, azért, hogy a közeledő repülőket bemérhessék, még ha kilométerekre is tartózkodtak tőlük.Az egyedüli problémát az jelentette, hogy egyszerűen nem lehetett beazonosítani, hogy ellenséges vagy baráti repülőkről van-e szó, amelyek épp küldetésükről térnek vissza.

A németek azt vették észre, hogy ha a pilóták a bázisra visszatérve repülőgépük szárnyát billegtetni kezdték, a rádiójelek másként kezdtek visszaverődni róluk. Ez a még primitívnek mondható módszer figyelmeztette a földi radaregységeket, hogy német repülőgépek közelednek, és nem szövetséges légi járművekről van szó (lényegében ez volt az első passzív RFID rendszer).

Azóta az RFID technológia jelentős fejlődésen ment keresztül. Ma már eljutott arra a pontra, hogy rengeteg iparág képviselőiének nyújthat segítséget az általa nyújtott precíz helymeghatározási és egyéb információk segítségével. Az effajta információkat fel lehet használni a szállítmányozás, továbbá a vagyonkezelés, leltár-ellenőrzés terén, valamint biztonságnövelés és (lopás)védelem szempontjából is. Ezen túlmenően az RFID technológia további előnye, hogy egy ilyen rendszer a mai körülmények között könnyedén és költséghatékonyan kiépíthető, így a vásárló biztos lehet befektetése megtérülésében.