Skip to main content

A SaaS (Software as a Service) szoftverek gyorsan terjednek a vállalati környezetben, és egyre több cég választja ezt a modellt a hagyományos helyhez kötött szoftvermegoldások helyett. A SaaS előnyei számos területet érintenek, cikkünkben pedig összegyűjtöttük a hat fő előnyt, amelyeket a SaaS szoftverek használata nyújt, statisztikákkal alátámasztva.

  1. Alacsony kezdeti költségek és rugalmas árazási modell:

A SaaS szoftverek használata jelentősen csökkentheti a kezdeti beruházási költségeket. A hagyományos szoftverekkel ellentétben, melyek magas licencdíjakkal és hardverigényekkel járnak, a SaaS modellben az ügyfelek általában havi előfizetést fizetnek a szoftver használatáért. Ez lehetővé teszi a vállalkozások számára, hogy alacsonyabb költségek mellett használják a minőségi szoftvereket.

Egy 2022-es felmérés szerint az ügyfelek 61%-a a költségek csökkentése miatt választotta a SaaS szoftvereket. A SaaS modell rugalmas árazási struktúrával rendelkezik, amely lehetővé teszi a vállalkozások számára, hogy a valós igényeiknek megfelelően válasszanak előfizetési tervet és a felhasználók számával összhangban skálázzák a szolgáltatást.

  1. Folyamatos frissítések és karbantartás:

A SaaS szoftverek használatának egyik fő előnye, hogy a szolgáltatók felelősek a frissítésekért és a karbantartásért. A felhőalapú szoftverek esetében az új verziók automatikusan elérhetővé válnak az ügyfelek számára, így nem kell manuálisan frissíteniük vagy karbantartaniuk a rendszert.

Egy kutatás szerint az cégvezetők 47%-a a folyamatos frissítések és karbantartás miatt választotta a SaaS szoftvereket. Ezek a szoftverek lehetővé teszi a vállalatok számára, hogy mindig a legfrissebb verzióval dolgozzanak, és kihasználják az új funkciókat és fejlesztéseket anélkül, hogy saját IT-erőforrásokat kellene ráfordítaniuk.

  1. Skálázhatóság és rugalmas kapacitás:

A SaaS modell rugalmas skálázhatóságot kínál a vállalkozásoknak. Az cégek könnyedén növelhetik vagy csökkenthetik a SaaS szoftverben a felhasználók számát vagy a szolgáltatásokat az aktuális igényeknek megfelelően. Ez különösen hasznos az olyan vállalatok számára, amelyek szezonális vagy változó igényekkel rendelkeznek.

A Gartner kutatása szerint a felhőszolgáltatásokat használó vállalkozások 2024-re várhatóan 20%-kal növelik a felhő alapú alkalmazások használatát, pont a skálázhatóságnak és a flexibilis kapacitásnak köszönhetően.

  1. Hozzáférés bárhol és bármikor:

A SaaS szoftverek felhőalapú mivolta lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy bármikor és bárhol hozzáférjenek az adatokhoz és az alkalmazásokhoz, amennyiben rendelkeznek internetkapcsolattal. Ez különösen fontos azok számára, akik távmunkát végeznek vagy mobil eszközöket használnak.

Az amerikai munkavállalók 44%-a legalább részben távmunkában dolgozik. Ez a magas arány a pandémiának “köszönhető”. A SaaS alkalmazások lehetővé teszik a dolgozók számára, hogy a remote munkavégzés során is hatékonyan végezzék a feladataikat, hozzáférve a szükséges eszközökhöz és adatokhoz.

 

  1. Jobb kollaboráció és kommunikáció:

A SaaS szoftverek lehetővé teszik a felhasználók számára a kollaborációt és a kommunikációt egy központi platformon keresztül. Az együttműködést támogató eszközök, például a projektmenedzsment, a dokumentumkezelés és az üzenetküldés lehetővé teszik a csapatoknak, hogy egyszerűen és hatékonyan dolgozzanak együtt, akár akkor is, ha a csapat tagjai egymástól messze vannak.

Egy 2022-es felmérés szerint az IT-vezetők 75%-a a kollaboráció és a kommunikáció javulása miatt választotta a SaaS alkalmazásokat. A közös platformok segítségével a csapatok könnyedén megoszthatják az információkat, nyomon követhetik a feladatokat és együttműködhetnek a projektek megvalósítása során.

  1. Magasfokú rendelkezésre állás és biztonság:

A SaaS szoftvereknek általában magasfokú rendelkezésre állása van, mivel a szolgáltatók fejlett infrastruktúrát és redundáns rendszereket használnak. Ez minimalizálja a leállásokat és a szolgáltatásból adódó esetleges kieséseket, amelyek jelentős hatással lehetnek a vállalkozásra.

Az adatbiztonság is kiemelkedő fontosságú a SaaS modellben. A szolgáltatók az adatokat és alkalmazásokat fejlett biztonsági intézkedésekkel védik, például titkosítással, többrétegű hozzáférési engedélyekkel és biztonsági mentésekkel. Egy felmérés szerint a vállalatok 94%-a szerint a felhőszolgáltatások jobb biztonsági megoldásokat nyújtanak, mint a hagyományos IT-infrastruktúra.

Összegzés:

Röviden összefoglalva, a SaaS szoftverek használatának hat fő előnye a következő: alacsony kezdeti költségek, folyamatos frissítések és karbantartás, skálázhatóság és rugalmas kapacitás, hozzáférés bárhol és bármikor, jobb kollaboráció és kommunikáció, valamint magasfokú rendelkezésre állás és biztonság. Ezek az előnyök a vállalkozások számára hatékonyabb és költséghatékonyabb működést tesznek lehetővé, a hagyományos szoftverekhez képest.

Szóljon hozzá