sikeresen hozzáadtad a kosaradhoz.

6 ok a felhő alapú adattárolásra

Jelenleg az információs technológia olyan átmeneti korát éljük, amelyben az adataink (dokumentumok, képek, videók) egyidejűleg helyi számítógépünkön és a felhő alapú adattárolókon helyezkednek el.

Néhány évtizeden belül minden fájl, amit használunk felhőn lesz tárolva. (Habár technikai szempontból használni fogjuk őket, a fájlok fogalma a jelenlegi értelemben el fog tűnni.) Már most is érdemes azonban megismerkedni a felhő alapú adattárolással és kihasználni annak előnyeit.

Íme a hat legfőbb ok arra, hogy a felhő alapú adattárolást használjuk:

Első ok: Az adatszétszóródás kiküszöbölése

folder_dataA felhő alapú adattárolás egyik fő előnye az adatszétszóródás mértékének csökkentése. Jelenleg a legtöbbünknek mindenfelé szét vannak szóródva a fájljai: néhány talán már jelenleg különböző felhő alapú tárhelyen van, de a legtöbb még mindig merevlemezeken, bonyolult, átláthatatlan mapparendszerekben kallódik. A felhő egy központi helyet kínál fájljaink tárolására, melyeket aztán bármikor, bárhonnan és ideális esetben bármilyen eszközről elérhetünk. Ez máris egy hatalmas plusz pont a helyi tárolással szemben.

A felhő alapú adattárolás a megszokott, mappákon alapuló adattárolás végét is jelentheti. Na, de hogyan?

A mappák annak idején azért jöttek létre, hogy fájljainkat könnyebb legyen megtalálnunk. Ha minden egyes témára létrehozunk egy mappát, pontosan tudni fogjuk, hogy milyen típusú fájlokat hol fogunk megtalálni. A probléma azonban az, hogy túl sok mappa esetén a folyamatos rendszerzés nyűggé válhat, ráadásul sokszor semmi értelme az egésznek, hiszen vannak olyan fájlok, dokumentumok, amik sehová sem illenek igazán.

A kezdetekben az egyetlen ok azért, hogy ne gyűjtsünk minden fájlt egy helyre az a rendezhetőség lehetőségének a hiánya volt.. A keresési funkciók nem voltak hatékonyak, a miniatűrök lassan töltődtek be és rosszul átláthatóak voltak, ráadásul maguk a fájlok sem voltak megfelelően rendszerezve és felsorakoztatva. (Legfeljebb a név és a dátum szerinti rendezés volt lehetséges.)

Azonban mindez megváltozott. Napjainkban gyakorlatilag csak néhány mappafajtára van szükségünk, olyanokra, mint amelyeket a Mac számítógépeken találhatunk: Dokumentumok, Képek, Zene és hasonlók. Szerintünk sokkal egyszerűbb lenne, ha ezen fájlok kezelését egy felhő alapú szolgáltatás végezné, mely automatikusan az adott fájltípusnak megfelelő helyre töltené fel a fájlt

Összesítve, a felhőn alapuló adattárolás két módon oldja meg az adatszétszóródás problémáját: Központosítja az adataidat, így azok bárhonnan és bármely eszközről elérhetőek, illetve rendszerezi őket és így ezek médiatípustól függően jelennek meg. Így csak annyit kell tenned, hogy feltöltöd az adatot, és a szoftver automatikusan rendszerezni fogja azt. Mindegyik felhő alapú adattároló szolgáltató úgy viselkedik, mint egy külső merevlemez, amelynek saját operációs rendszere van.

Második ok: Végtelen tárhely

A merevlemez karbantartása sok fejfájást tud okozni. Ez a digitális éra egyik legnagyobb problémája. Nincs annál rosszabb, mint amikor fényképeznél, de kiderül, hogy nincs több hely a telefonodon. Egy megfizethető összegért cserébe a felhő alapú adattárolás megszünteti ezt a problémát.

A tárhely hiány sokszor meggátol minket abban, hogy kihasználjuk a technikai eszközeink képességeit. A GoPro kamerák például ma már 4K felbontású videók rögzítésére is alkalmasak, de nem könnyű elegendő tárhelyet biztosítani a videófájloknak. Mi értelme, hogy ilyen remek minőségű felvevőkészülék áll a rendelkezésünkre, ha nem tudjuk hová menteni a felvételeket? A felhő alapú adattárolás a technikai eszközeinkben rejlő lehetőségek maximális kiaknázásában is a segítségünkre lehet.

Harmadik ok: Biztonsági másolatok

local_storage_riskBármelyik megbízható felhő alapú szolgáltatás dupla biztonsági másolatot készít a rábízott fájlokról, melyek közül legalább az egyiket egy független merevlemezen tárolja. Hogyan tudnád ezt kivitelezni a saját számítógépeden? A törölt fájlok a géped szemetesládájában helyet foglalnak, ha pedig onnan kitörlöd őket, végleg elvesznek. A legjobb felhő alapú adattárolást kínáló szolgáltatók arra is képesek, hogy még a felhasználók által véglegesen törölt fájlokat is könnyedén visszaállítsák, ha később mégis szükség lenne rájuk. Otthoni gépeden erre legfeljebb addig van lehetőséged, amíg a törölt adatok a lomtárban vannak, ott viszont ugyanúgy tárhelyet foglalnak.

Emellett persze ott vannak még a váratlanul meghibásodott merevlemezek, ellopott laptopok, természeti katasztrófák, felrobbant számítógépek, mint az adatvesztés lehetséges okai a helyi adattárolás esetén.

Szerintünk a felhőn alapú adattárolásban van a jövő. A túlságosan elővigyázatos személyek nyomtatott példányokat készítenek a fontos dokumentumaikról, ami leginkább értelmetlen, mivel ezen fizikai dokumentumok kezelése egyáltalán nem praktikus.

Negyedik ok: A fájlszinkronizálás szívás

A felhasználó által indított fájlszinkronizálás még egy olyan kor hagyatéka, amelyben nem voltunk állandóan az internethez csatlakozva.

A szinkronizálás alatt azt értjük, hogy van egy helyileg tárolt könyvtárunk például a számítógépünkön, amit aztán össze kell hangolnunk minden eszközünkkel, hogy azokról is használni tudjuk. Így működik az iTunes is. Az eredeti iTunes könyvtárunk a számítógépen van, és ha szeretnék a könyvtárban lévő fájlokhoz hozzáférni az iPhone-unkról, manuális szinkronizálást kell végeznünk. Ugyanígy a többi eszközön is. Ráadásul, ha éppen nincs hozzáférésünk egyik eszközhöz sem, a fájljaink egyszerűen nem elérhetőek a számunkra abban a pillanatban.

Ha viszont az iTunes könyvtár egy felhőn lenne tárolva, bármikor hozzáférhetnénk, függetlenül attól, hogy éppen melyik eszközünket használjuk. Nem kellene semmit semmivel szinkronizálni, ráadásul helyet sem foglalna a saját eszközeinken.

Nem szeretnénk azt sugallni, hogy az iTunes rossz, csak arra akarunk rámutatni, hogy a felhasználó által elindított fájlszinkronizálás nem épp egy praktikus dolog és nem fog létezni a jövőben. Az iCloud egy lépés a jó irányba, bár még mindig függ az eszköztől és az operációs rendszertől, így legalább annyi problémát okoz, mint amennyit megold. Az Apple eszközökön belül az iClouddal még az a gond, hogy csak olyan fájlokat lehet tárolni rajta amiket az Apple Store-ban vásárolt meg a felhasználó, így az adatszétszóródás problémáját nem igazán oldja meg. Probléma az is hogy az iCloud felhasználóknak nem sok fogalmuk van arról, hogy hogyan is működik maga az iCloud szolgáltatás. Például nem tudják azt, hogy az az album amelyet az iPhone-jukon csináltak miért nem szinkronizálódik az iCloud szerveren is.

Előbb-utóbb minden adatszinkronizálás automatikusan, a háttérben fog folyni. A frissített adatok rögtön elérhetővé válnak majd bármilyen eszközről, amint a felhasználó frissítette a felhőben található fő adatbázist. A szinkronizálás egy olyan dologgá válik, amire a felhasználónak nem is kell gondolkodnia, és azzal, hogy a fő adatbázist a felhőn tároljuk egy állandóan hozzáférhető, zökkenőmentes, szinkronizált rendszert tudunk létrehozni.

Ötödik ok: Könnyű megosztás

cloud_advantageEz az ok elég egyértelmű. Ha mi könnyedén, bárhonnan hozzáférünk a fájljainkhoz, akkor ezt bárki más is megteheti, akivel megosztjuk azokat. Nem kell a nagy méretű fájlok átküldésén aggódnunk, elég, ha megosztjuk a fájl hozzáférési linkjét és a másik fél egyszerűen letöltheti azt.

Mindezek mellett a felhő alapú adattárolók könnyedén összehangolhatók a közösségi oldalakkal, ezáltal sokkal könnyebben megoszthatjuk fájljainkat, fényképeinket a barátainkkal.

Hatodik ok: Szerkesztés és rendszerezés útközben is

Napjainkban nem töltünk már annyi időt az asztali számítógépek előtt, mint régen. A felhő használatával két problémát oldunk meg egyszerre. Először is megoldjuk az adatszétszóródás problémáját és a vele járó rendszerezési gondokat is. Másodszor pedig elérjük azt, hogy a fájljainkat szerkeszteni, rendszerezni és törölni tudjuk, bárhol is vagyunk. A szerkesztés befejezésével nincs szükségünk minden eszközzel szinkronizálni a frissítéseket, hiszen azok már eleve elérhetők lesznek.

Minél könnyebben tudjuk végrehajtani a feladatainkat, annál jobb. Amint említettük is, a felhő alapú adattároló szolgáltatások olyanok, mint az óriási mappák, beleértve a fent említett funkciókat. Olyan mappák, amelyek intelligensek és specifikus fájltípusokra lettek tervezve.

Ez a hat legfontosabb ok amiért szerintünk a felhőn alapuló adattárolásban van a jövő. És ez egy igen szép jövő – egyszerűbb, könnyebb, és több a szabad hely is.