Skip to main content

Ahhoz, hogy belevághassunk a témába, először is fontos meghatározni a digitális átalakítási stratégia fogalmát. A digitális átalakítási vagy digitalizációs stratégia egy terv, amely segít a cég szükségleteinek, céljainak elemzésében, a technológia szerepének megértésében és az üzleti célok kitűzésében.

A Tech Pro Research adatai szerint a vállalatok 70 százalékának már van digitális átalakítási stratégiája, vagy pillanatnyilag is annak kialakításán dolgoznak. A megkérdezett vállalatok 50 százaléka állítja, hogy minden évben egyre többet fektetnek a digitalizációba. Ezek az adatok azt mutatják, hogy a vállalati digitalizáció egyre népszerűbb és elengedhetetlenebb is.

A vállalati digitalizációs stratégia létrehozásának 5 lépése a következő:

 1. A vízió meghatározása,
 2. Vezetők bevonása,
 3. A kultúrára való összpontosítás,
 4. Szakértelem és erőforrások összegyűjtése,
 5. A megfelelő technológia kiválasztása.

Sok cég számára a digitalizálás kulcsfontosságú szerepet játszik a fejlesztésben. Ha helyesen hajtják végre, segíthet a cégeknek fenntartható növekedést elérni és a versenytársaik előtt maradni. A következő statisztikák rávilágítanak a digitális átalakulás fontosságára és annak hatására az üzleti eredményekre:

 • Gartner szerint a vállalatok 87%-a úgy gondolja, hogy a digitális átalakulás létfontosságú a túléléshez a konkurens üzleti környezetben.
 • Azok a vállalatok, amelyek teljes mértékben kihasználják a digitális technológiák előnyeit, átlagosan 26%-kal magasabb profitot érnek el, és 12%-kal magasabb árbevételt generálnak, mint a versenytársaik.
 • Egy McKinsey Global Institute jelentés szerint a digitális technológiák használata hozzávetőlegesen 20-25%-kal növelheti a vállalatok működési hatékonyságát.
 • A digitális átalakulásnak jelentős hatása van az ügyfélélményre is. Egy Adobe jelentés szerint azok a vállalatok, amelyek kiemelkedő ügyfélélményt biztosítanak, átlagosan 1,6-szor nagyobb arányban növelik az éves bevételüket, mint a versenytársaik.

Ezek a statisztikák világossá teszik, hogy a digitális átalakulás elengedhetetlen a vállalatok versenyképességének és sikeres jövőjének biztosításához. Az öt lépés, amelyeket korábban említettünk, segíthet a vállalatoknak a sikeres digitalizálás stratégiájának kidolgozásában és végrehajtásában.

 1. Vízió meghatározása:

Az első lépés a vállalati digitalizációs stratégia kialakításában a vízió meghatározása. Ez azt jelenti, hogy meghatározzuk, milyen célt szeretnénk elérni a digitalizációval és hogyan kívánjuk a vállalatot átalakítani. Ebben a lépésben fontos olyan kérdésekre választ találni, mint például:

 • Miért fontos a digitalizáció a vállalat számára?
 • Milyen előnyöket szeretnénk elérni?
 • Milyen irányba szeretnénk fejlődni a digitális térben?

A vízió meghatározása segít elindítani az egész digitalizációs folyamatot és irányt adni a stratégiának.

 1. Vezetők bevonása:

A digitalizációs stratégia sikerének kulcsfontosságú eleme a vezetők aktív bevonása. Ez magába foglalja a vállalati vezetők, ügyvezetők és döntéshozók részvételét a stratégia kidolgozásában és elfogadásában. A vezetőknek meg kell érteniük a digitalizáció által kínált lehetőségeket és az üzleti előnyöket, valamint támogatniuk kell a stratégia végrehajtását. Az ő elkötelezettségük és vezetésük nélkül nehéz lenne sikeresen végrehajtani a vállalati digitalizációt.

 1. A kultúrára való összpontosítás:

A digitalizáció sikeres végrehajtásához kiemelt fontosságú a vállalati kultúra megfelelő kezelése. Ez azt jelenti, hogy a digitális gondolkodást és munkamódszereket be kell ágyazni a vállalat kultúrájába. A digitális kultúra elősegíti az innovációt, az agilitást és a folyamatos fejlődést. Ehhez szükség lehet változtatásokra a munkakörnyezetben, kommunikációs folyamatokban és a munkatársak oktatásában is, amire mindenképp fel kell készülni. A digitalizációra való átállás során az alkalmazottakat be kell vonni, és támogatni kell őket a változáshoz való alkalmazkodásban.

 1. Szakértelem és erőforrások összegyűjtése:

A vállalati digitalizáció sikeréhez szükség van megfelelő szakértelemre és erőforrásokra. Ez magába foglalja a digitalizációs szakemberek, informatikusok és más releváns szakemberek alkalmazását vagy bevonását. Emellett fontos az anyagi és technológiai erőforrások biztosítása is. A digitális fejlesztésekhez szükséges beruházások és eszközök előmozdítják a digitalizációs stratégia megvalósítását. Az erőforrások felmérése és megfelelő elosztása biztosítja a digitalizáció zavartalan előrehaladását.

 1. Megfelelő technológia kiválasztása:

Az utolsó lépés a megfelelő technológia kiválasztása a vállalati digitalizációhoz. Ez a lépés a stratégia konkrét megvalósítását jelenti a technológiai eszközök és megoldások kiválasztásával. Fontos alaposan felmérni a vállalat igényeit és az elérni kívánt célokat. Az alkalmazott technológia segít optimalizálni a folyamatokat, növelni az üzleti hatékonyságot, emellett pedig lehetővé teszi az innovációt. A technológia kiválasztásakor figyelembe kell venni a vállalat igényeit, a piaci trendeket, valamint a hosszú távú fenntarthatóságot.

Ez az öt lépés segít strukturált módon létrehozni és végre is hajtani egy vállalati digitalizációs stratégiát. Fontos azonban megjegyezni, hogy minden vállalat más és más, ezért a stratégia kidolgozása során figyelembe kell venni az egyedi igényeket és kihívásokat.

Szóljon hozzá