was successfully added to your cart.

5 jel arra, hogy szükséged van adattárházra

Az adattárház szükségessége mindenkinél más ponton jelentkezik, nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy egy bizonyos mennyiségű adat felett már elkerülhetetlen az adattárház használata. Egyeseket már a cégen belüli adatok is túlterhelnek, míg mások a külső forrásokból érkező, integrálandó adatoknál kezdik elveszteni a fonalat. Hogy könnyebben eldönthesd, szükséged van-e tárházra, csoportosítsd a különböző adatforrásaidat.

A legmegbízhatóbb jele annak, hogy szükséged van egy valamiféle áttekinthetőbb megoldásra, az, ha minden alkalommal keresgélned kell az adatok között, mikor egy alapvető üzleti kérdésre szeretnél válaszolni. Például egy hirdetés megtérülésének a felméréséhez több kimutatásra és adatbázisra van szükséged, majd újabb táblázatokra és adatbázisokra van szükséged ahhoz, hogy megállapítsd, ügyfeleid életminőségére milyen hatással van az általad kínált szolgáltatás.

Ha eljutottál arra a pontra, hogy bele sem kezdesz az ilyen elemzésekbe azok komplexitása és időigényessége miatt, akkor talán itt az ideje komolyan elgondolkozni azon, hogy valamilyen adattárház-megoldást keress.

Íme, öt további jel, melyek arra utalnak, hogy szükséged van egy állandósított megoldásra:

Az Excel, Access vagy Google Spreadsheets túlzott használata

Ha különböző forrásokból kell adatokat összegyűjtened, csak azért, hogy egy mások számára használatható táblázatba tömörítsd őket, az egy jel lehet. Ebben az esetben, valószínűleg, kézileg kell létrehoznod az adatszolgáltatást, ami rendben van, kisebb mennyiségben, de ha mindez egyre inkább lelassít vagy megakadályoz a valódi feladataid elvégzésében, jobb megoldás után kell kutatnod.

Túl sok időt töltesz a jelentések frissítésével

Még akkor is, ha minden információ egy központi táblázatban van, figyelemmel kell követned minden eredeti adatforrásodat, hogy a frissítések pontosak és hitelesek legyenek. Volt-e már úgy, hogy saját magad cserélted ki az információkat becslések, kerekítések alapján, csak, hogy ne kelljen adatok után kutatnod, hogy megkapd az igazi statisztikákat?

Eltérő jelentések a vállalat különböző részlegeiben

Az időtakarékosság jegyében történő becslések, kerekítések a későbbiekben jelentős eltéréseket eredményezhetnek a cég különböző osztályairól érkező eredmények között. Az is előfordulhat, hogy az emberek szeretnének pontos munkát végezni, de a rengeteg adat és a kevés idő miatt ők maguk sem veszik észre, ha hibáznak, és helytelen eredményeket írnak le. Ami még rosszabb, ezeknek a részlegeknek saját adatforrásaik is vannak, amelyekhez mások nem férhetnek hozzá, így az azokból származó számokat csak ők ismerik. Hogyan lehetsz biztos abban, hogy mindenki ugyanazokat a számokat, információkat használja minden alkalommal a számolásnál?

Az adatok elárasztják a táblázatot

Bármilyen furcsán is hangzik, túl lehet terhelni adatokkal az általad használt programokat. Ha eljutsz arra a pontra, hogy semmiféle táblázatok, diagramok, oldalak segítségével nem tudod megtalálni a keresett adatot, még az Excelen belül se, itt az ideje, hogy valami más megoldás felé irányulj.

Túl sok várakozás, kevés munka

Automatikusan frissülő központi adattár hiányában előfordulhat, hogy több időt töltesz az adatokra várakozva vagy azokat keresgélve, mint amennyi ideig magukat az adatokat használod. Vezetőként az ilyesmi megengedhetetlen, hiszen így nemcsak csapatod irányítására jut majd kevesebb időd, de csapatot sem lesz képes a megadott határidőkön belül dolgozni.

Ha egyszer az adattárház alkalmazása mellett döntesz, az ilyen gondok megszűnnek. Ez a megoldás lehetővé teszi, hogy hatalmas mennyiségű információt elemezz és tárolj, anélkül, hogy visszafogjon a jelentéseid elkészítésében. Ami még jobb, a számítógép biztonsága még nagyobb fokú lesz, mivel nem kell majd a temérdek program titkosításával, jelszavas védelmével vesződnöd.

Szóval, mit gondolsz? Itt az ideje, hogy végre adattárházat használj a szervezeten belül?