was successfully added to your cart.

10 tipp, hogy hatékonyabb távdolgozóvá válj

Az otthonról végzett munka álomszerűen hangzik, de nem mindenkiből hozza ki a legjobbat. A Bitrix24 közösségi intranet remek lehetőséget nyújt az irodán kívüli munkára, de nem árt megfogadnod néhány tanácsot, melyek hatékonyabbá tehetik az otthoni munkát.

Mindenki más, éppen ezért értelmetlen lenne kijelenteni, hogy mindenki akkor dolgozik a legjobban, ha az otthoni komfortzónájából kiszakítva egy irodában kell ücsörögnie. Vannak olyan emberek, akik sokkal hatékonyabbak, eredményesebbek tudnak lenni, ha az otthoni foteljükbe süppedve, bokszeralsóban és pólóban dolgozhatnak.

Ha a jelenlegi munkát lehetővé teszi a távmunkát, de tartasz az eredményességed visszaesésétől vagy egyszerűen csak minél több otthoni munkát szeretnél kapni szabadúszóként, akkor érdemes megfogadnod a következő néhány tanácsot. Persze, ahogy arról már szó volt, mindenki más, így nem törvényszerű, hogy mindenki teljesítménye ugrásszerűen megnő majd tőlük, de mindenképpen segíthetnek legalább egy kicsit javítani munkád eredményességét és minőségét.

bitrix24_tavmunkaTaláld meg a megfelelő alkalmazásokat. A távmunka nem feltétlenül jelenti azt, hogy otthonról kell dolgoznod. Tölts le olyan alkalmazásokat mobil eszközeidre, melyek segítenek megtalálni a közelben lévő ingyenes wi-fi kapcsolatokat, így akár egy parkban is dolgozhatsz.

Tarts szüneteket. A szüneteknek fontos szerepük van a munka okozta stressz levezetésében és agyunk frissen tartásában. Ehhez többé nem kell korán kelned és elmenned az edzőterembe a reggeli munkakezdés előtt vagy éppen fáradtan, egy hosszúra nyúlt megbeszélés után.

Aludd ki magad, munka előtt fuss egyet a környező utcákban vagy éppen délelőtt tízkor ugorj le a közeli edzőterembe, ha éppen akkor érzed szükségét egy levezető szünetnek. Ezzel rengeteget tehetsz produktivitásod növeléséért.

Merülj bele a munkába reggel. Rengeteg tanulmány és megfigyelés bebizonyította már, hogy a sikeres emberek rögtön ébredés után belevetik magukat a napi fontos teendőkbe. Ha otthonról dolgozol, nem kell elegánsan felöltöznöd és beutaznod a munkahelyedre, szinte azonnal nekiláthatsz a munkának. Végezd el munkád nagy részét vagy legnehezebb feladataidat ebéd előtt, így sokkal eredményesebb lesz a napod.

telecommutingHelyezd kényelembe magad. A kényelem nem meglepő módon nagyobb produktivitást eredményez. Ülj le a kedvenc foteledbe vagy a kedvenc szabadtéri helyedre, viselj kényelmes, otthoni ruhadarabokat és észrevehetően könnyebben veszed majd az akadályokat.

Igyál elegendő vizet. A termelékenységhez elengedhetetlen a mentális, az érzelmi és a fizikai jólét. A hidratáltságnak kulcsszerepe van abban, hogy jól érezzük magunkat és teljesítőképességünk csúcsán dolgozhassunk.

Mindig legyen a közeledben egy egyliteres vizesüveg, amikor dolgozol és figyeld, hogy mennyit iszol belőle. (Ajánlott legalább két ilyen üveget kiüríteni egy nap alatt.)

Ne oszd meg a figyelmedet. Az utóbbi években egyre inkább megbecsült képességgé, sőt, elvárássá vált az, hogy valaki több feladatot is tudjon végezni egyszerre, de ennek nem kellett volna így történnie. Valójában csak nagyon kevés ember tud több mindent csinálni egyszerre úgy, hogy közben eredményes maradjon. A legtöbbeknek túlzottan megoszlik a figyelmük ilyen esetben és egyik feladat eredménye sem lesz kiemelkedő. Ha ide-oda ugrálsz a feladatok között, az nem fogja meggyorsítani a munkádat, sőt, akár komolyan le is lassíthat.

Ne hagyj félbe feladatokat a nap végén. Ahogy az irodában, az otthoni munka során is lesznek olyan napok, amikor késő estig kell dolgoznod. Fontos azonban, hogy mindig fejezd be a fontos feladataidat, mielőtt lezárnád a napot és lefeküdnél aludni.

Ha álmatlanul forgolódsz az ágyban, mert nem zártad le a projektet, amit holnap le kell adnod, akkor érdemes elgondolkodnod azon, hogy átszervezd munkanapjaidat. A nap elején tervezd meg, hogy mivel akarsz végezni aznap és hajtsd végre az összes feladatodat. A Bitrix24 remek lehetőséget nyújt munkanapjaid megtervezésére.

otthoni_munka

Ne hagyd el a házat konkrét cél nélkül. A távmunka remek lehetőséget nyújt, hogy szünetként elugorj az edzőterembe, elintézd a heti bevásárlás vagy elhozd a gyerekeket a fociedzésről. Ne indulj azonban útnak, ha nincs konkrét úti célod.

Ha elindulsz céltalanul vásárolgatni, valami olvasnivalót keresni a könyvesboltba vagy egy jó étterem után kutatni, azzal sok időt vesztesz és a figyelmedet is teljesen eltereli. Ha elmész otthonról, mindig tudd, hogy mit és hol akarsz csinálni.

Ismerd magadat. Vannak, akik akkor tudják kihozni magukból a legjobbat, ha rendszeresen rövid szüneteket tartanak, míg mások akkor a legproduktívabbak, ha hosszabb távokon, megszakítások nélkül dolgozhatnak. Tudd, hogyan „működsz” és ennek megfelelően állítsd össze a napi tervedet.

photoHa akkor vagy a legjobb, ha az egyes feladatok között szüneteket tarthatsz, akkor tedd azt, ha teljes csöndre van szükséged, akkor rendezz be magadnak egy csöndes szobát, tévé és rádió nélkül.

Legyenek kitűzött céljaid. Ha tudod, hogy mi az, amit el akarsz végezni, amit el akarsz érni, az segít folyamatosan szemmel tartani azt, hogy jelenleg hogy állsz és hol kell még fejlődnöd. Ez persze nagyban függ a munkád jellegétől is.

Ne feledd, fókuszáltnak, összeszedettnek lenni nem feltétlenül jelent egyet azzal, hogy a székedhez szegezve kell ülnöd egész nap, sokkal inkább azt, hogy a saját eszközeiddel, a saját módszereiddel teszel róla, hogy a munkád minősége ne essen vissza.